''Norske bøker suger''

Så en bokklubb jeg er med i, har som tema for månede November norkse bøker (woho!)
Dette kan være bøker satt i Norge, eller bøker skrevet av norkse forfattere.
Driveren av denne bokklubben, er også en booktuber - link til videoen jeg kommer til å omtale, finnes herJeg la merke til at flere norske kommenterte på dette, og tenkte først ''yes!''
Men gleden forsvant da jeg så at flere sa at norkse bøker - og da også norkse forfattere - suger.

Noe som gjør at jeg reagerer!
For norkse forfattere suger ikke. En periode tenkte jeg at norske bøker ikke finnes bra, sant nok, men jeg skjønte raskt at jeg ikke kunne utelukke et helt folkeslag, bare fordi jeg ikke likte norges mest prominerende sjanger, krim.
Det finnes forfattere som skriver andre sjagere, også!

I en av kommentarene blir det nevnt at norske forfattere ofte skal prøve å være så rå og mystiske, og at dette ødelegger litteraturen.
Jeg har en teori på hvorfor norske forfattere ''prøver'' på dette.
Vi lever nemlig i et land hvor vi
A) alltid får inntrykk av at norsk er mye dårligere enn amerikansk, så vi higer etter å skrive som de amerikanske forfatterne
B) vi skriver ikke mer brutalt enn amerikanske forfattere, men dagens publikum er så avhengig av spenningen de får fra TV og film, at forfatterne stadig må anstrenge seg for å finne på noe nytt og spennende
C) Store deler av året bor vi på en iskube midt i mørket. Mørket bringer med seg mystiske tanker og ideer for mennesket, og naturen rundt oss er rå og vill.
Fantasien vår blir i stor grad påvirket av de tingene vi ikke alltid legger merke til, så i et slikt land som vi lever i, er det jo ikke rart at ting blir som de blir.

Jeg merker jeg blir lei meg, når nordmenn skriver kommentarer som ''Norkse bøker suger!''.
Det er vanskelig nok for norske forfattere å slå igjennom, om ikke våre egne landsmenn skal dømme oss fordi vi velger å skrive vårt eget morsmål!Skal understreke at dette ikke er rettet som noe angrep mot noen som mener at norkse bøker suger, men min egen, personlige mening.
Syns du de suger, kan jeg syns at de er bra.
Jeg sier heller ikke at alle forfattere som skriver på engelsk suger, for jeg leser like mye engelsk som norsk, noe jeg er glad for.

Hva tenker dere om dette?
Er det bare meg som overreagerer?


#bok #bøker #lese #forfatter #norsk #norge #norskforfatter #norskeforfattere #litteratur #norsklitteratur #blogg

3 kommentarer

Den lille Pandaen c:

09.10.2014 kl.17:02

Liker Norske bøker :D

men har ikke så mange av dem.

Mohammed

09.10.2014 kl.17:07

Jeg er en av de som mange ganger har sagt og skrevet det ene og det andre om norske forfattere og samtidslitteratur. Det skyldes delvis min egen smak, men jeg kan ikke la være å bli slått av hvor uinteressant altfor mange norske forfattere skriver. Det er ikke selve skrivingen som er problemet, men det mest grunnleggende; historiefortellingen. Jeg kan sitte i ettertid og beundre evnen til noen av forfatternes evner til å skrive side opp og side ned om vegetasjonen og økologien i skogbunnen, men det er ikke noe en vil huske. Det er enda verre når beskrivelsessyken dukker opp i krimlitteraturen.

Men jeg har etter hvert lært å heller fokusere på de jeg liker; Erlend Loe, Kjersti Skomsvold, Elin Brodin, Jørn Lier Horst, mm. Til å være et så lite land, har vi faktisk mange gode. Jeg mistenker at mange av de som sier at norske bøker "suger" delvis lider av en vanlig sykdom; romantiseringen av alt som ikke norsk, som så blir eksotisk. Det er enklere å forbinde litterære skikkelser som lever dramtiske liv i New York, Delhi og London, enn på Frogner, i og omkring Blindern. Forresten foregår så mange bøker i disse områdene at det er et mirakel at ingen av disse karakterene ikke har møtt hverandre.

morellen

09.10.2014 kl.17:09

Mohammed:
Og der fikk du sagt det jeg ville si, men bare på en mye bedre måte!

Skriv en ny kommentar

hits