The Way of Shadows

Tittel: The way of shadows
Forfatter: Brent Weeks
Sjanger: Fantasy
Utgitt: 2008
Forlag: Orbit
Antall sider: 650
Goodreads rating: 4.15

Lest på Engelsk

For Azoth, survival is precarious. Something you never take for granted. As a guild rat, he's grown up in the slums, and learned to judge people quickly - and to take risks. Risks like apprenticing himself to Durzo Blint.
But to be accepted, Azoth must turn his back on his old life and embrace a new identity and name. As Kylar Stern, he must learn to navigate the assassins' world of dangerous politics and strange magics - and cultivate a flair for death.

Denne boka har vært på TBR-lista mi en lang stund. Fra å være en av de første bøkene jeg la til på goodreads lista, til å havne i bokhylla mi etter et bruktboksalg i fjor.
Nå kom jeg endelig i gang med å lese den, uten å egentlig huske hvorfor jeg ville lese den til å begynne med!

Jeg måtte tenke litt før jeg faktisk fikk skrevet denne anmeldelsen.
Vanligvis når jeg leser en bok vet jeg med en gang hva jeg liker og ikke liker, og jeg veit i de fleste tilfeller også hvilken rating jeg skal gi en bok innen jeg er ferdig med den.
Slik var det ikke med denne boka, og jeg måtte skrive anmeldelsen på goodreads før jeg faktisk skjønte hvorfor.

Språket var for det meste godt, men det var et par ting jeg stusset over.
For stadig virket det som om det manglet et ord i en setning, men det var så konsekvent at jeg nesten lurer på om det er forfatterens generelle skrivestil!
Det er bra med en original stemme, misforstå meg rett, men når leseren stusser på om det er skrivefeil, så er det kanskje ikke helt rett?
Ellers var språket overraskende enkelt, og hadde en hviss enkel flyt som gjorde at jeg fløy gjennom sidene.

Historien i starten er veldig god, da den bygger veldig på karakterene.
Det er flere POV's, og vi følger gategutten Azoth som prøver å forsvare vennene sine, så vel som å ville bli sin egen person.
Vi følger Durzo Blint, den beste leiemorderen i byen.
Vi følger Mama K, en tidligere hore og pimp.
Dette er de vi følger i starten, og jeg liker den historien veldig godt.
Men forfatteren mener visst at en 11 år gammel gutt ikke er interesant å følge i lengden, for etter at den første character-arcen er fullført, hopper han flere ganger frem i tid, uorganisert og tilsynelatende tilfeldig, før han stopper når Azoth er rundt 20 år gammel, og den nye storylinen begynner.

Denne storylinen fungerte ikke så godt for meg.
Den var interessant, med intriger, blackmail og action, men alt i alt virket historien til å sloss mot karakterene.
For vi har pr. nå blitt kjent med karakterene. De har ikke hatt så veldig mye utvikling, men vi har blitt kjent med dem, og de er alle sterke, urokelige og smarte karakterer som ikke lar seg pille på nesen. Men denne nye historien går bare an å gjennomføre hvis flere av karakterene legger til side noe av seg selv, og det gjør de!
Dette var noe av det som ødela historien helt for meg.
Historien og karakterene kjemper mot hverandre, og ingen av dem vinner. Denne kampen gjør begge svakere!

Og i løpe av den andre historien får vi introdusert enda flere karakterer som vi følger, flere av dem ser vi bare et par ganger gjennom 600 sider.
Jeg håper virkelig de blir mer prominente i de neste bøkene, hvis ikke er de bare sidefyll, og det er jeg sterkt imot!
Vi kunne også klart oss godt uten å se ting fra badguyens perspektiv. Vi får flere inntrykk av ham gjennom de andre karakterene, og det hadde vært bedre om vi ikke fikk se inn i hodet hans slik vi gjør. Det gjorde ingenting for å skape medfølelse for ham, heller bare en generell oppgitthet mot flere karakterer og forfatter.
Og hvordan veit liksom badguyen alt uansett?

Men det er et imponerende stykke skriving ellers, og jeg er interessert i å se hva jeg syns om de neste to bøkene i serien, som jeg planlegger å få lest ganske snart.
Forhåpentligvis gjør ikke forfatteren denne samme feilen igjen.

Boka fikk 3/5 stjerner på goodreads

Summa Sumera:

- Lettlest fantasy, men ikke noe jeg ville anbefale for nybegynnere innen sjangeren
- For det meste bra historie, men med flere kraftige svakheter


#bok #litteratur #anmeldelse #bokanmeldelse #litteraturblogg #blogg #fantasy #bøker #anbefalning #litteraturanbefalning #fantasybok #wayofshadows #bokblogg

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits