Lord of the Flies

Tittel: Lord of the Flies
Forfatter: William Golding
Sjanger: Contemporary
Utgitt: 1954
Forlag: Penguin Books
Antall sider: 225
Goodreads rating: 3.64

Lest på Engelsk

When a plane crashes on a remote island, a small group of schoolboys are the sole survivors. From the prophetic Simon and virtuous Ralph to the lovable Piggy and brutish Jack, each of the boys attempts to establish control as the reality - and brutal savagery - of their situation sets in.

The boys' struggle to find a way of existing in a community with no fixed boundaries invites readers to evaluate the concepts involved in social and political constructs and moral frameworks. Ideas of community, leadership, and the rule of law are called into question as the reader has to consider who has a right to power, why, and what the consequences of the acquisition of power may be. Often compared to Catcher in the Rye, Lord of the Flies also represents a coming-of-age story of innocence lost. 

Lord of the Flies er en av de bøkene de fleste har hørt om, men ikke alle har lest. 
Jeg er en av dem som ikke hadde lest den, men jeg ble mer og mer ivrig på å gjøre det, jo mer jeg hørte om den. 
Så til slutt kjøpte jeg den, og den har stått i hylla i et over et år, men nå fikk jeg endelig lest den. 

Jeg visste ikke noe særlig om boka før jeg leste den. 
Jeg visste at den snakket om den menneskelige psyke, og hvordan vi takler traumer. 
Jeg visste at det var vold i den. 
Det var det. 

Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet over boka. 
Jeg hadde nok ventet mer av den, for mens jeg skjønner hvorfor andre som har lest den drar inn the psykologiske, syns jeg på mange måter den ikke var veldig original. 
Det blir snakk om menneskers driv til å være i flokk, og hvordan vi egentlig er dyr, men jeg klarte ikke tro helt på handlingen. 
Mye av det som skjedde har ejgs ett skje i skolegården, og det jeg har sett i skolegården kunne lett tatt den vrien det gjør i boka her om man var i en mer brutal situasjon. 
Men nå har jeg alltid ment av vi mennesker bare er dyr også, og at normer og regler er eneste grunnen til at vi ikke går tilbake til et mer primitivt liv. 

Historiemessig var interessant nok, men jeg så dessverre lite rød tråd, og derfor var det vanskelig for meg å dra meg gjennom boka. 
Den er nok veldig karakterdrevet, da det eneste plottet egentlig er overlevelse, og forholdet mellom Ralph og Jack, men jeg knyttet meg ikke til noen av karakterene. 
Kanskje til Simon. 
Men karakterene ble introdusert for fort, for mange, og for tilfeldig til at jeg egentlig klarte å skille noe særlig på dem før jeg var langt ut i boka, og da var skaden allerede skjedd. 
Det hjalp heller ikke at jeg ofte slet med å skille mellom hvem som snakket, og til og med forstå hva de sa på grunn av ''slæng'' språk.

Så selvom jeg syns det var en OK bok, som jeg er glad jeg har lest - om så bare for å si at jeg har lest den og skjønne kommentarer ang boka i andre bøker - ville jeg nok ikke anbefale andre å lese den. 

Boka fikk 2/5 stjerner på goodreads

Summa Sumera:

- Alt for mange karakterer 
- Godt språk, men det var vel nesten eneste positive 
- Treig historie uten mye plotline. 


#bok #litteratur #bokblogg #litteraturblogg #blogg #lordoftheflies #klassiker #bøker #contemporary #psykologisk #anmeldelse #bokanmeldelse #lest 
 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits